Fjellsportkurs nivå 1 – Jotunheimen

Kurs

Fra dato
8. juli kl. 18:00
Til dato
14. juli kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Klatrekurs, Fjellsport, Brekurs, Fjellsport
Arrangører
TT Fjellsportgruppa, Trondhjems Turistforening
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Målet med kurset er å gi deltakerne en grunnleggende innføring i fjellsport. Med fjellsport mener vi tinderangling, klatring i fjell og ferdsel på bre. Kurset skal sette deltakerne i stand til å planlegge og gjennomføre moderate alpine turer på egenhånd.

Programmet under er et forslag og kan bli endret ut fra vær- og føreforhold og deltakernes kunnskap og ønsker. Tanken er å jobbe med praktiske oppgaver på dagtid, mens vi går gjennom sentral teori på kveldstid.

Mandag kveld – ankomst Krossbu

Presentasjon av instruktører og deltakere. Sjekk og tilpasning av utstyr. Informasjon om neste dag.

Tirsdag – Bøverbreen

Grunnleggende breopplæring; stegjern, isøks, innbinding, taulagsrutiner vandremetoden. Vi går en tur opp gjennom brefallet.

Kveldsøkt: gjennomgang av dagen og informasjon om neste dag.

Onsdag – Tronoberget

Grunnleggende klatring; innbinding, sikring, ulike forankringer i fjell (standplass, topptaufeste, rappellfeste), bruk av egne sikringer, taulagsrutiner klatremetoden, rappell, bevegelsesteknikk.

Kveldsøkt: gjennomgang av dagen, planlegging av tur neste dag.

Torsdag – turdag

Lang turdag med kryssing av bre, klyving og enkel klatring. Kveldsøkt: gjennomgang av dagen, informasjon om neste dag.

Fredag – Bøverbreen

Redning på bre, både i blåis og på snø. Vi legger inn snøbakketeknikk på vei hjem.

Kveldsøkt: gjennomgang av dagen, planlegging av tur neste dag.

Lørdag – turdag

Lang turdag med fokus på fjellklatring.

Kveldsøkt: gjennomgang av dagen, informasjon om neste dag.

Søndag – Tronoberget

Kameratredning i fjellet; basismetoder som avbinding av taubrems og frigjøring fra standplass, klemknutegang opp til skadd person, rappell sammen med skadd person, rappell over knute, heising av skadd person inn og ut av standplass. Vi avslutter dagen med tilbakemeldinger og kursevaluering.

Det er 3 instruktører og 9 deltakere. Det betyr at hver enkelt deltaker får god oppfølging gjennom praktiske øvelser. På turer deler vi oss i taulag på 1 instruktør og 3 deltakere.

 

Generell informasjon

Pris

Kr. 4000 for DNT-medlemmer. Ikke-medlemer betaler et tillegg på kr. 1500. Dette kurset sponses med øremerkede midler så TTF-medlemmer som er aktive koordinatorer/instruktører vil bli prioritert hvis kurset fulltegnes. Kursprisen inkluderer instruksjon og overnatting i telt ved Krossbu.

 

Forkunnskaper

Det er lange dager på kurset inkludert to lange turdager i utfordrende terreng. Du må derfor være vant med turer i fjellet og du må være i god fysisk form. Kjennskap til bre og klatring er en stor fordel men ikke et krav for deltakelse. For eksempel sparer vi mye tid på klatrefeltet hvis alle deltakere kjenner til grunnleggende knuter, innbinding og sikring med taubrems.

Aldergrense for kurset er 18 år.

 

Kost og losji

Vi overnatter i telt ved Krossbu Turiststasjon. Der har vi tilgang til sanitæranlegg og et møterom på kveldstid. Telt, kokeutstyr og all mat ordnes av hver enkelt. Som det går frem av programmet vil vi kjøre forbi Lom en dag i løpet av uken.

 

Transport

Deltakerene er selv ansvarlig for transport til og fra Krossbu. Det blir også noe kjøring i løpet av kurset. Vi oppfordrer til samkjøring og deling av utgifter til drivstoff. Det er mulig å komme seg til Krossbu med kollektivtransport, feks. tog til Otta, buss til Lom og buss over Sognefjellet.

 

Utstyr

Alle deltakere må ha med seg eget turutstyr og bekledning for høyfjellet. Dette inkluderer personlig utstyr for klatring og bre. TTF har en del utstyr til utleie for medlemmer.

Kursleder sender detaljert utstyrsliste i forkant av kurset.

 

Vilkår

Alpine turer og fjellsport innebærer en viss risiko, og kursdeltakelse skjer på eget ansvar. Vi understreker likevel at sikkerhet og ivaretakelse av deltakerene har høyeste prioritet for instruktørene gjennom hele kurset. Alle instruktører er kvalifisert og godkjent gjennom Norsk Fjellsportforum sin Nasjonal standard for instruktører, førere og kursarrangører i fjellsport, og DNT er godkjent som kursarrangør gjennom samme standard. Vi er derfor forpliktet til å benytte anerkjente tekniske metoder gjennom alle aktiviteter på kurset.

 

Fjellsportkurs nivå 1 – Jotunheimen

Målet med kurset er å gi deltakerne en grunnleggende innføring i fjellsport. Med fjellsport mener vi tinderangling, klatring i fjell og ferdsel på bre. Kurset skal sette deltakerne i stand til ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Sturla Sandvei