Vinterkurs

Kurs

Fra dato
24. januar 2020 kl. 17:00
Til dato
26. januar 2020 kl. 19:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Temakurs, Kantgrop, Snøhulekurs, Vinterkurs, Snøhule, Primus, Telt
Arrangører
TT Fjellsportgruppa, DNT ung Trøndelag , Trondhjems Turistforening
Turområde
Trollheimen (se kart)
Turkode
43011
Dette arrangementet er over!

Om du ønsker å lære hvordan du kan gjøre din tur i vinterfjellet trygg og trivelig, men samtidig kunne utfordre litt tøffe forhold, da er dette kurset for deg. De siste årene har vi på kurset opplevd både sterk kulde og vind og snø i kombinasjon og tålt det godt. Hvilke utfordringer får vi denne vinteren tro?

Kurset retter seg inn mot deg som har en del friluftslivserfaring fra før, men vil lære mer om hvordan du planlegger og gjennomfører vinterturer i fjellet. Vi tar for oss aktuelle tema som bekledning, turplanlegging og orientering i vinterfjellet, skredfarevurdering og overnatting ute i snøhule, kantgrop og telt. Første overnatting blir i telt på fjellet over Bårdsgarden og natt til søndag overnatter vi etter planen i selvbygd snøhule. Med andre ord, denne helga blir det litt-om-alt og en innføring som kan hjelpe deg i gang i vinterfjellet. For å bli virkelig god på skred anbefaler vi å ta et eget skredkurs. Dvs. vi øver f.eks. ikke på redning på dette kurset. Denne helga gir deg altså noen basisferdighet for vinterfjellet som kommer godt med enten du skal på dagstur, hytte-til-hytte-tur, telttur, snøhuletur eller topptur.

Å overnatte i ei riktig bygget snøhule er godt og varmt, men å overnatte i telt på vinteren kan være litt hustrig hvis du ikke har utstyret i orden. Vi har Bårdsgarden som backup hvis kombinasjonen litt .

Vi kommer ikke til å gå veldig langt, maks 7-9 km pr dag, så denne gangen er ikke skiutstyret så viktig. Fjellski med varme lærsko anbefales.

Kurset koster kr 800,- for medlemmer av DNT og kr 1.000,- for andre og dette inkluderer middag på lørdag. Transport og egen mat forøvrig kommer i tillegg. Påmeldingsfristen er torsdag 16. januar, og avmelding etter fristen faktureres 100%. En eventuell “nødovernatting” på Bårdsgarden betaler du i så fall selv. Endelig program og utstyrsliste vil bli sendt til deltakerne før kurshelga.

 

Krav til deltakerne

Utstyr til å klare seg ute i dårlig vær i høyfjellet vinterstid, dvs. gode klær som tåler både vind og kulde, liggeunderlag, vintersovepose, ski til bruk i fjellet, hodelykt og sekk som rommer dette og noe fellesutstyr. Du får tilsendt en mer spesifikk utstyrsliste før kurset.

 

Torsdag 23. januar

Vi møtes på TT-brygga kl 17:30 til 21:30 med gjennomgang av utstyr, kort-om-kart, turplanlegging og noe skredteori. Hvis du har utstyr du er i tvil om er egnet tar du det med eller spør kursleder om innspill her.

Fredag 24. januar

Vi passerer Klett kl 17:00 med privatbiler til Bårdsgarden. Vi rusler ut i vinterkvelden, går opp lia, slår opp telt og finner den store roen mens primusene durer og latteren sitter løst. I alt vi gjør ute når vi forflytter oss hele helga integrerer vi orientering, veivalg, skredlære, bruk av utstyret osv.

Lørdag 25. januar

Forhåpentligvis våkner vi rett i matfatet og har fine snøskavler å grave i rett utenfor teltåpningen. Mye av lørdagen går med til graving av snøhule og kantgrop. Vi bryter opp dagen med en skitur hvis vi får lyst til det. På kvelden lager vi felles middag på primus.

Søndag 26. januar

Vi fortsetter vi der vi slapp i programmet på lørdagen, vurderer traseer, skredfare osv. og får oss en fin tur videre inn gjennom fjellet alt avhengig av vær, føre og form. Vi avslutter seinest kl 17:00 nede på Bårdsgården og oppsummerer helga over en middag på Oppdal etterpå.

Kurset kan bli flyttet geografisk eller justert i innhold ut fra vær- eller snøforhold.

Kursledere er DNT vinterturleder og kursleder og NF skredinstruktør Håvard Engen og én til.

Påmelding innen torsdag 16. januar. Åpent for alle, men TTF-medlemmer har fortrinnsrett. Bli medlem her:: https://fjellsport.tt.no/medlemskap/

Maks antall deltagere: 12. Minimum antall deltagere 6.

Vinterkurs

Om du ønsker å lære hvordan du kan gjøre din tur i vinterfjellet trygg og trivelig, men samtidig kunne utfordre litt tøffe forhold, da er dette kurset for deg. De ...

Kontaktinformasjon: