Fjellsportkurs nivå 2 – Jotunheimen

Kurs

Fra dato
3. juli kl. 18:00
Til dato
9. juli kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Klatrekurs, Brekurs, Jotunheimen, Fjellsportkurs
Arrangører
TT Fjellsportgruppa, Trondhjems Turistforening
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
43006
Dette arrangementet er over!

Målet med kurset er å etablere en helhetstenkning rundt alpine turer slik at deltakerene skal bli i stand til å planlegge og gjennomføre slike turer på egen hånd. Dette gjør vi ved å gå gjennom og trene på metoder for sikker ferdsel ved tinderangling, klatring i fjell og ferdsel på bre.

Programmet under er et forslag som kan bli justeret ut fra vær-/føreforhold og deltakernes kunnskaper og ønsker.

 • Søndag ettermiddag – ankomst Krossbu
  Presentasjon av deltakere og instruktører. Sjekk og tilpasning av utstyr.
  Informasjon om neste dag.
 • Mandag – Tronoberget klatrefelt ved Lom
  Repetisjon/gjennomgang av basiskunnskaper fra grunnleggende klatre-/fjellsportkurs (f.eks. innbinding i tau, kameratsjekk, sikringsteknikker, klatreteknikk, rappell, standplass). Deretter trener vi på ledklatring på egne sikringer og taulagsrutiner ved klatremetoden.
  Kveld: Oppsummering av dagen og turplanlegging for neste dag.
 • Tirsdag – turdag
  Vi prøver å sette opp turer som passer til deltakernes motivasjon, nivå og ønsker.
  Kveld: Oppsummering av turene og informasjon om neste dag.
 • Onsdag – Bøverbreen
  Vi går oppover brefallet og tar repetisjon/gjennomgang av basiskunnskaper fra grunnleggende bre-/fjellsportkurs (f.eks. innbinding i tau, kameratsjekk, stegjernsteknikk. isøkseteknikk, mellomforankringer i isen). Vi repeterer også redning av makker fra bresprekk.
  Hvis vi får tid øver vi på veivalg i krevende brefall eventuelt snøbakketeknikk (avhengig av snømengden i området).
  Kveld: Oppsummering av dagen og turplanlegging for langturen.
 • Torsdag – start langtur
  To-dagers tur med bivuakk høyt til fjells.
 • Fredag – retur fra tur
  Etter en natt i bivuakk fortsetter vi turen og kommer oss etterhvert ned til campingen.
  Kveld: Oppsummering av turene og valg av aktiviteter for siste dag.
 • Lørdag – disponibel dag
  Denne dagen er i utgangspunktet åpen for ønsker fra deltakerne. Aktuelle momenter kan f.eks. være avanserte redningsmetoder på Bøverbreen eller mer klatring og kameratredning på Tronoberget klatrefelt.
  Vi prøver å få til en felles samling rund kl. 1600 for oppsummering av kurset, tilbakemeldinger og tips til veien videre.

Læringsmetoden på kurset er mest mulig bruk av praktiske øvelser på dagtid, mens gjennomgang av teori og turplanlegging foregår på kveldene.

Kursdeltakerne skal i størst mulig grad planlegge og gjennomføre turene selv, med støtte fra instruktørene. Det er mulig å foreslå turmål så lenge turene gir et godt læringsutbytte for deltakerne.

Kurset har plass til 9 deltakere i tillegg til 3 instruktører. På turene deler vi oss opp i taulag med 3 deltakere og 1 instruktør. Dette gir oss mulighet til å gi hver enkelt deltaker god oppfølging og vi kan til en viss grad differensiere turer og aktiviteter etter deltakernes ønsker.

 

Generell informasjon

 

Pris

Full pris er 6500 kr. Som DNT-medlem får du 600 kr i rabatt.

Som TTF-medlem får du ytterligere 1000 kr i rabatt. For å oppnå TTF-rabatt  rabattkode legges inn ved påmelding. Denne er sendt på epost til alle medlemmer ved publisering av turen, ta kontakt om ikke mottatt. Du må være medlem i både DNT og TTF for å få denne rabatten.

Prisen inkluderer instruksjon, bruk av fellesutstyr og overnatting i telt ved Krossbu.

Forkunnskaper

Dette er et videregående kurs. Det forventes derfor at deltakerene har grunnleggende kunnskap og erfaring med både klatring og brevandring. Enten gjennom grunnleggende kurs (fjellsportkurs nivå 1 eller grunnleggende klatre- og brekurs) eller egenerfaring.

Turdagene kan bli svært lange og foregår i utfordrende terreng. Det kreves derfor at deltakerene er i god fysisk form og har erfaring med fjellturer.

Aldergrense for kurset er 18 år.

Kost og losji

Vi overnatter i telt ved Krossbu Turiststasjon. Kursavgiften inkluderer teltavgift som gir tilgang til sanitæranlegg med toalett og dusj. Telt, kokeutstyr og all mat ordnes av hver enkelt.

Transport

Deltakerene er selv ansvarlig for transport til og fra Jotunheimen. Det blir også noe kjøring i løpet av kurset bl.a. når vi skal på klatrefelt. Vi oppfordrer til samkjøring i tråd med DNTs retningslinjer og deling av utgifter. Deltakerliste blir sendt ut i forkant av kurset.
Det er også mulig å reise kollektivt til Krossbu, f.eks. med tog til Otta, buss til Lom og buss over Sognefjellet.

Utstyr

Alle deltakere må ha personlig utstyr for lange turer i høyfjellet. Dette inkluderer personlig utstyr for klatring og bre. I forbindelse med langturen med overnatting er det påkrevd med (lett) sovepose, underlag og bivuakkløsning (f.eks. bivybag eller solid vindsekk).

TTF har en del utstyr til utleie for medlemmer.

Kursleder sender ut detaljert utstyrsliste i forkant av kurset.

Vilkår

Fjellsport som klatring og breferdsel innebærer en viss risiko. Sikkerhet og ivaretakelse av hver enkelt deltaker har høyeste prioritet for instruktørene gjennom hele kurset, men det vil alltid være en restrisiko. TTFs instruktører er kvalifisert og godkjent gjennom Norsk Fjellsportforum sin Nasjonal standard for instruktører, førere og kursarrangører i fjellsport, og DNT er godkjent som kursarrangør gjennom samme standard. TTF er derfor forpliktet til å benytte godkjente instruktører og anerkjente metoder gjennom kurset.

 

Øvrig

Påmeldingsfristen er søndag 26. juni.

Kurset blir avlyst hvis det er for få påmeldte ved fristens utløp. Påmeldte vil da få refundert innbetalt beløp.

Etter at påmeldingsfristen har gått ut mottar deltakerne en epost fra kursleder med nærmere informasjon.

 

Fjellsportkurs nivå 2 – Jotunheimen

Målet med kurset er å etablere en helhetstenkning rundt alpine turer slik at deltakerene skal bli i stand til å planlegge og gjennomføre slike turer på egen hånd. Dette gjør ...

Kontaktinformasjon: