Vinterkurs

Kurs

Fra dato
26. januar 2017 kl. 17:30
Til dato
29. januar 2017
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Temakurs, Telt
Arrangører
TT Fjellsportgruppa, Trondhjems Turistforening
Turområde
Trollheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Om du ønsker å lære hvordan du kan gjøre din tur i vinterfjellet trygg og trivelig, men samtidig kunne utfordre litt tøffe forhold, da er dette kurset for deg. De siste årene har vi på kurset opplevd både sterk kulde og vind og snø i kombinasjon og tålt det godt. Hvilke utfordringer får vi denne vinteren tro?

Kurset retter seg inn mot deg som har en del friluftslivserfaring fra før, men vil lære mer om hvordan du planlegger og gjennomfører vinterturer i fjellet. Vi tar for oss aktuelle tema som bekledning, turplanlegging og orientering i vinterfjellet, skredfare og overnatting ute i snøhule, flatmarksgrop og telt. Første overnatting blir i telt/lavvo på fjellet over Bårdsgarden og natt til søndag overnatter vi etter planen i selvbygd snøhule. Med andre ord, denne helga blir det litt-om-alt og en innføring som kan hjelpe deg i gang i vinterfjellet. For å bli virkelig god på skred anbefaler vi å ta et eget skredkurs, selv om vi skal borti det mest grunnleggende først og fremst for å forebygge skredulykker. Dvs. vi øver f.eks. ikke på redning på dette kurset. Denne helga gir deg altså noen basisferdighet for vinterfjellet som kommer godt med enten du skal på dagstur, hytte-til-hytte-tur, telttur, snøhuletur eller topptur.

Å overnatte i ei riktig bygget snøhule er godt og varmt, men å overnatte i telt på vinteren kan være litt hustrig hvis du ikke har utstyret i orden. I tilfelle det blir skikkelig kaldt og du har en for kald vintersovepose innvilges du nødovernatting inne på Bårdsgården.

Vi kommer ikke til å gå veldig langt, maks 7-9 km pr dag, så denne gangen er ikke skiutstyret så viktig. Fjellski med varme lærsko anbefales.

Kurset koster kr 600,- inkludert middag på lørdag, transport og egen mat kommer i tillegg. Påmeldingsfristen er torsdag 19. januar, og avmelding etter fristen faktureres 100%. En eventuell “nødovernatting” på Bårdsgarden betaler du i så fall selv. Endelig program og utstyrsliste vil bli sendt til deltakerne før kurshelga.

Krav til deltakerne

Utstyr til å klare seg ute i dårlig vær i høyfjellet vinterstid, dvs. gode klær som tåler både vind og kulde, liggeunderlag, vintersovepose, ski til bruk i fjellet, hodelykt og sekk som rommer dette og noe fellesutstyr. Du får tilsendt en mer spesifikk utstyrsliste før kurset.

Torsdag 26. januar

Vi møtes på TT-brygga kl 17:30 til 21:30 med gjennomgang av utstyr, kort-om-kart, turplanlegging og noe skredteori. Hvis du har utstyr du er i tvil om er egnet tar du det med eller kontakter kursleder på forhånd.

Fredag 27. januar

Vi passer Klett kl 17:00 med privatbiler til Bårdsgarden. Vi rusler ut i vinterkvelden, går opp lia, slår opp telt og finner den store roen mens primusene durer og latteren sitter løst. I alt vi gjør ute når vi forflytter oss hele helga integrerer vi orientering, veivalg, skredlære, bruk av utstyret osv.

Lørdag 28. januar

Forhåpentligvis våkner vi rett i matfatet og har fine snøskavler å grave i rett utenfor teltåpningen. Mye av lørdagen går med til graving av snøhule og kantgrop. Vi bryter opp dagen med en skitur hvis vi får lyst til det. På kvelden lager vi felles middag på primus.

Søndag 29. januar

Vi fortsetter vi der vi slapp i programmet på lørdagen, vurderer traseer, skredfare osv. og får oss en fin tur videre inn gjennom fjellet alt avhengig av vær, føre og form. Vi avslutter seinest kl 17:00 nede på Bårdsgården og oppsummerer helga over en middag på Oppdal etterpå.

Kurset kan bli flyttet geografisk eller justert i innhold ut fra vær- eller snøforhold.

Kursledere er DNT vinterturleder og kursleder og NF skredinstruktør Håvard Engen og Linda Marie Hansen.

Påmelding innen torsdag 19. januar 2017. 

Maks antall deltagere 12

Minimum antall deltagere 6

Vinterkurs

Om du ønsker å lære hvordan du kan gjøre din tur i vinterfjellet trygg og trivelig, men samtidig kunne utfordre litt tøffe forhold, da er dette kurset for deg. De ...

Kontaktinformasjon: