Fjellsportsamling Drivdalen - Oppdal Ice Climbing Festival

Arrangement

Fra dato
16. februar 2018 kl. 18:00
Til dato
18. februar 2018 kl. 15:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Arrangement, Fjellsportsamling, Isklatring, Klatring, Festival, Vinterklatring, Alpinisme
Arrangører
TT Fjellsportgruppa, Trondhjems Turistforening
Turområde
Dovrefjell, Orkelsjøvidda, Budal og Forollhogna (se kart)
Dette arrangementet er over!

16.-18. Februar arrangeres det av Oppdal Klatreklubb Isklatrefestival på Oppdal. TTF vil delta på denne festivalen som deltakere og med et ekstra tilbud for medlemmene i TTF.

Oppdal og Drivdalen er et område med gode muligheter for isklatring. Alt fra nybegynner-ruter til klassikere som Kongsvollfossen og Tøftfossen.

Hvis noe av dette ikke skulle friste er det ikke lange bilturen ned mot Sunndalsøra. Fra du passerer Oppdal vil du kunne velge og vrake mellom fosser og fjellsider som kan klatres under riktige forhold.

Festivalen vil passe alt fra erfarne klatrere som ønsker og dra på egne turer til nybegynnere som er nysgjerrig på vinterklaring.

Enten du er nysgjerrig på å begynne med isklatring eller bare ønsker å føle deg litt tryggere på toppturer de gangene du må frem med stegjern og øks. Dette vil være en gylden mulighet til å lære mer om hvordan man tar seg frem i terreng med stegjern, øks og evt sikringsutstyr.

Uansett om du er nybegynner eller erfaren er dette også en fin måte å bli kjent med andre fjellsport interesserte. I utgangspunktet er dette et eksternt arrangement og all klatring er uorganisert og foregår på eget ansvar og initiativ. Men vi vil med prioritet for TTF’s medlemmer, med begrensende plasser kunne tilby et opplegg for de ferskeste og de med litt erfering på lørdag.

For lørdagen har TFF leid inn Halvor Hagen. En godkjent Tindevegleder med mange års erfaring. 

 

Lørdag: Prøv vinterklatring på Topptau 3 timer - 300,- 

 

For dere som er nysgjerrig på vinterklatring men ikke har kommet i gang vil det være mulig å melde seg på ei økt med veileder. Vil også passer for dere som drar mye på topptur og kanskje ønsker å lære mer om hvordan dere skal bevege dere med stegjern og øks.

Her vil dere få en liten innføring i bruk av øks og stegjern og forskjellige teknikker som benyttes under vinterklatring.

Noe av det som vil bli gjennomført:

 • Tilpassing av stegjern
 • Klatre og bevegelsesteknikk og prinsipper rundt bruk av stegjern og isøks
 • Enkel introduksjon på vurdering og forståelse av vær og isforhold
 • Demonstrasjon på rigging av rappellfeste i is og snø
 • Isklatring på topptau.

Forkunnskaper: Brattkort.                                           Maks 6 deltakere.

 

Vinterklatring med tilbakemelding fra veileder 3 timer -  300,-

Her kan dere topptaue eller klatre på led der en veileder vil observer klatringen slik at det er mulig å spøre om råd og teknikktips. Det vil bli valgt et sted som tillater topptauing og ledklatring i nærheten av hverandre.

Dette er ikke et kurs og for å kunne topptaue kreves det at du er i stand til og forsvarlig etablere topptaufeste ved bruk av trær eller is.

For dere som ønsker å klatre på led kreves det isklatrekurs med fokus på ledklatring eller dokumentert erfaring fra klatring på is tidligere.

Innholdet vil være basert på deltakerens ønsker, så lenge det lar seg gjennomføre på en trygg og forsvarlig måte.

Maks 6 deltakere.

 

Nødvendig Klatreutstyr for å delta på aktiviteter:

 • Klatrehjelm
 • Klatresele
 • Taubrems
 • 2 x prusik
 • 120 slynge
 • 3 skrukarabinere

 

 • 2 x Klatreøkser
 • Stegjern for klatring
 • Varme stivsko tillpasset stegjern. Randosko kan benyttes.

 

TTF har noe utstyr som kan leies. Hvis de ikke skulle ha det du treger kan VPG være et alternativ.

Sikringsutstyr og tau for klatring på egen hånd må medbringes av hver enkelt.

 

Turutstyr:

Det er vinter i Drivdalen, det er derfor viktig med varme vinterklær. Siden vi skal drive med Isklatring er det lurt med ekstra votter eller hansker slik at man bestandig har noe tørt tilgjengelig

 • Varm lue
 • Buff
 • 2 par hansker som kan brukes under klatring
 • 1 par ekstra varme votter til å bruke mellom klatringen
 • Ekstra par ullsokker for å ha noe varmt etter klatringen
 • Tykk dunjakke
 • Vanntette klær,  GTX osv.
 • Førstehjelpsutstyr

 

Liggeunderlag til å sitte på mellom øktene og en termos med varm drikke kan gjøre dagen mer komfortabel for de som har tenkt å melde seg på en av dagene med veileder.

Stegjern er gtx buksa sin verste fiende. Har du ikke erfaring med bruk av stegjern anbefales det at du bruker en gammel bukse du ikke er så redd for, så lenge du har denne muligheten. Gamasjer vil også til en viss grad beskytte skoene og buksen mot stegjernene. Skulle det bli hull i den nye GTX buksen så kan det meste repareres. Kanskje reparasjon av turklær kan være et interessant tema rundt matbordet om kvelden ;)

 

Overnatting

Koordinator har bestilt 3 campinghytter til deltakerne fra TTF på festivalområdet.

Kostnader

Isklatrefestivalen koster 300,- og inkluderer foredrag, middag lørdag og tilgang på demoutstyr fra sportsprodusenter.  Andre tilbud som evt. tilbys igjennom Isklatresfestivalen dekkes av hver enkelt. Hvis man ønsker å delta på organisert klatring i regi TTF koster dette 300,- per økt.

Prisen på overnattingen vil variere ut i fra hvor mange vi blir, men med 12 deltakere blir det ca 350,- per pers fra fredag til søndag.

 

For mer info og påmelding til festivalen sjekk deres facebookside: https://www.facebook.com/events/2071455723087437/ Viktig at dere melder dere på festivalen selv.

Samkjøring er miljøvennlig og sosialt og vil organiseres via påmeldingslisten om ønskelig. Kostnader til transport med privatbil blir fordelt på antall personer i bilen inklusive sjåfør. TTF’s anbefalte takst for dette er 4,10 kr pr km pr bil pluss evt. bompenger.

 

Krav til deltakerne

Som normalt på TTF-turer er det ingen turleder. Du må selv sette deg inn i turen og vurdere om du har nødvendig form og ferdigheter som kreves for denne turen.

Se TTFs turretningslinjer her: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/turistforeningen/files/d18ac512fb586addab0090c43c9ff851aa0853a8.pdf

Isklatrefestivalen er et eksternt arrangement og kan ha egne retningslinjer.

 

Påmelding

Påmelding til turen åpnes tirsdagkl 18:00. Det legges ut to påmeldinger ut i fra hvilken økt du ønsker å delta på. Skriv i kommentarfeltet om du mangler utstyr.

http://ttfdb.no/

 

Fjellsportsamling Drivdalen - Oppdal Ice Climbing Festival

16.-18. Februar arrangeres det av Oppdal Klatreklubb Isklatrefestival på Oppdal. TTF vil delta på denne festivalen som deltakere og med et ekstra tilbud for medlemmene i TTF. Oppdal og Drivdalen ...

Kontaktinformasjon: